Egerszeginfo logo

Hírek

2012.12.29

A világ leggazdagabb országa


A Forbes magazin értékelése szerint melyik a világ leggazdagabb országa az egy főre jutó hazai össztermék tekintetében? Mely országok maradnak el mögötte? A világ leggazdagabb országa Katar, természetes erőforrásai miatt.

Twitter
A Forbes magazin egyik felmérése során 182 országban vizsgálták meg az egy főre jutó hazai összterméket (GDP), valamint az emberek vásárlóerejét, annak érdekében, hogy egyértelműen napvilágra kerüljön, melyek a világ leggazdagabb országai.

Különböző országok összehasonlításakor speciális tényezőket vesznek figyelembe, melyek alapján az életszínvonalat és az inflációs rátákat is szem előtt tartják.

Az említett listán a leggazdagabbnak a Perzsa-öbölben elhelyezkedő kis állam - pontosabban szólva -, félsziget bizonyult: tehát Katar.

Az állam a kőolaj - és földgázkészletének köszönhetően gazdagodott meg. Ami viszont rendkívül különösnek számít, az nem más, mint hogy az államban élő emberek többsége viszont nem olyan gazdag!

Tehát a híres Forbes magazin Katart rangsorolta a világ legvagyonosabb országaként. Az 1,7 milliós lakossággal rendelkező öbölállam a természetes erőforrásainak köszönheti előkelő helyezését. A vásárlóerőt is tekintetbe véve megállapították, hogy Katar több, mint 88,000 dolláros egy főre jutó hazai összterméket könyvelhetett el a 2010-es évben, amely kifejezetten tekintélyes összeget képvisel az Egyesült Arab Emirátusok esetén becsült 47,500 dolláros értékhez képest.

Az utóbbi ilyen módon csupán a hatodik helyet foglalhatta el, míg Kuvait a lista tizenötödik helyére került.

A 2022-es futball világbajnokságnak otthont adó, valamint a 2020-as ötkarikás játékok megrendezésére pályázó Katart az elmúlt időszakban aktív befektetőként tartották számon.

A kormány jelentős mennyiségű pénzt költ az infrastruktúra fejlesztésére - beleértve a tengeren található mélyvízi kikötő, egy repülőtér és egy vasúthálózat kiépítését is -, hiszen semmiképp sem szeretné szem elől téveszteni azt a lényeges célt, mely szerint az országnak minél kiválóbb vendéglátóvá kell válnia a vállalatok és üzletek, valamint a 2022-es Világkupa számára is.

A lista második helyén - a vásárlóerő-paritást is vizsgálva - Luxemburg foglalt helyet körülbelül 81,000 dolláros egy főre jutó hazai össztermékkel.

Harmadik helyen található Szingapúr, amely virágzását technológiai, gyártási és pénzügyi sikereinek köszönheti, közel 56,700 dolláros egy főre jutó hazai össztermékkel.

A listán Norvégia és Brunei kerekítették ki a top ötös pozícióját, melyet az Egyesült Arab Emirátusok, az USA, Hong Kong, Svájc, valamint Hollandia követett.

A politikailag és gazdaságilag is rendkívül gyengének és törékenynek számító afrikai nemzetek triója alkotta a legszegényebb országok kategóriáját, így tehát Burundi, Libéria és a Kongói Demokratikus Köztársaság, ahol az egy főre jutó hazai össztermék csupán 400 dollár, 386 dollár, illetve 312 dollár.

Forrás: nbcnews.com

Forrás:  nbcnews.com

Szóljon hozzá...


Programajánló

2021. január
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat