Egerszeginfo logo

Hírek

2015.05.14

Közmunka hivatalos személy elleni erőszak előkészülete vétség miatt


A másodfokon eljáró  Zalaegerszegi Törvényszék megváltoztatta a Zalaegerszegi Járásbíróság ítéletét egy  ZTE-szurkoló ügyében. A Zalaegerszegi Járásbíróság 2014 novemberében hivatalos személy elleni erőszak előkészülete vétségében talált bűnösnek egy szurkolót. Az eset 2013 februárjában a ZTE FC - Fehérvár FC focimeccsen történt.
Twitter
A meccs kezdete után nem sokkal nézeteltérés alakult ki a lelátón és rendőri intézkedésre került sor. A vádlott látva, hogy  szurkolótársait rendőrök kísérik, arra buzdította barátait, „szabadítsák ki” az előállítottakat, s felszólítására a vele lévő mintegy 20 fős társaság a rendőrök felé indult, akik gázspray-t alkalmaztak a vádlottal szemben, megbilincselték, majd előállították.

A vádlott tagadta a terhére rótt cselekményt, de a rendelkezésre álló adatok, tanúvallomások és bizonyítékok nem ezt támasztották alá, így az elsőfokú bíróság bűnösnek mondta ki,  s 3 év próbára bocsátotta. Az ítélet ellen az ügyész közérdekű munka elrendeléséért, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

A másodfokon eljáró Zalaegerszegi Törvényszék 2015. május 12-én a vádlott és védője  távolléte mellett hozott döntést, amely - az ügyészi indítvánnyal egyezően -  240 óra közérdekű munkára változtatta a korábban kiszabott próbára bocsátást. Az indokolásban elhangzott: az elsőfokú bíróság a szabályok betartásával járt el, helyesen ítélte meg a cselekményt, illetve megfelelően állapította meg a tényállást.

A védelem azon felvetését, miszerint poligráfos vizsgálat elvégzését kérték, nem tartotta relevánsnak, mivel azt csak a nyomozati szakaszban lehet alkalmazni,  a bírósági eljárásban már nincs erre lehetőség. Tekintettel a cselekmény tárgyi súlyára, a vádlott közösségellenes magatartására, és figyelemmel arra, hogy a kényszerintézkedés ellenére is még ellenállást tanúsított, a törvényszék úgy ítélte, hogy esetében a közmunka büntetés elrendelése arányos a cselekménnyel. Dr. Mesterházy István tanácselnök indokolásában megjegyezte, hogy a sportrendezvényeken elszaporodott atrocitások is vezettek oda, hogy az új Büntető Törvénykönyv szigorúbban szabályozza az ilyen jellegű tetteket, s biztosítja a bíróság számára például a sportrendezvények látogatása alóli eltiltás lehetőségét is.

A fotók illusztrációk!

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. július
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat