Egerszeginfo logo

Hírek

2012.12.26

Rengett a föld a közelben


Kisebb, a Richter-skála szerint 2,5-ös magnitúdójú földrengés volt kedden délután a horvát határ közelében. Lispeszentadorjánban és környékén földrengés volt kedden délután - jelentette a Letenyemédia.hu a helyi lakosokra hivatkozva. A környéken élők közül többen rezgő ablakokról, tompa morajlásról, beleremegő házakról, és két lökéshullámról számoltak be, írta az oldal.

Twitter
A rengést a környéki falvakban többen is érzékelték, rezegtek az ablakok, és tompa morajlást is lehetett hallani.

A Földrengés.hu-n található adatok szerint a becsehelyi mérőállomás valóban érzékelt egy kisebb földmozgást: eszerint a horvát határ közelében, 17:01-kor, Bázakerettye, Lispeszentadorján, Budafa, Szentmargitfalva környékén a Richter-skála szerinti 2,5-ös erősségű földmozgást mértek a műszerek.

Magyarországon évente általában 100-120 kisebb, nem érezhető (2,5 magnitúdónál enyhébb) földmozgást regisztrálnak, és általában négy-öt gyengébb, de már érezhető rengésre lehet számítani.

A történelmi feljegyzések óta közel három tucat olyan rengés volt hazánkban, amely súlyos következményekkel járt. Az egyik legkomolyabb földmozgás 1763-ban pattant ki, és 63 halálos áldozatot követelt. A súlyos rengések közül a legutóbbi a berhidai volt 1985. augusztus 15-én, amely a Richter-skála alapján 4,9 magnitúdót ért el, és épületkárokat okozott a térségben.

A Richter-skála (magnitúdó skála)

A skála a földrengés kipattanásának fészkében (a hipocentrumban) felszabadult energia logaritmusával arányos. A számok egzakt módon a felszabaduló energiát mutatják, a melléjük írt megjegyzések csak tájékoztató jellegűek, és a földrengés helyi intenzitására utalnak (amelyre egy másik skálát lehet felállítani). Epicentrum: a földrengés kipattanásának felszíni vetületi pontja.
Hipocentrum: a földrengés kipattanásának valódi, felszín alatti pontja.

2,0  csak műszerekkel érzékelhető
2,0-2,9  az emberek általában nem érzik meg
3,0-3,9  emberek által érzékelhető, de károkat nem okoz
4,0-4,9  érezhető rengés, a csillárok kilengenek, morajlás hallatszik, csekély károk fordulnak elő
5,0-5,9  a gyenge szerkezetű épületekben komoly károk keletkeznek
6,0-6,9  stabilabb szerkezetű épületek is megrongálódnak
7,0-7,9  a rengés súlyos károkat okoz, halálos áldozatok is várhatók
8,0-8,9  a rengés súlyos károk még több száz kilométeres körzetben is okoz
9,0-9,9  a rengés rendkívüli pusztítással jár, településeket töröl el a Föld felszínéről
Forrás: Letenyemédia

Szóljon hozzá...


Programajánló

2017. június
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat