Egerszeginfo logo

Hírek

2012.12.18

NASA - nem lesz világvége!


A NASA olyannyira biztos abban, hogy nem lesz világvége december 21-én, hogy egy héttel korábban megjelentette ezzel kapcsolatos, december 22-i cikkét. Az ürkutatási szervezet a sok félrevezető információ miatt adott ki nyilatkozatot.
Twitter
A rövid videót is tartalmazó cikkben azt magyarázza el John Carlson csillagász-régész, a Center for Archaeoastronomy igazgatója, amit már az origo.hu-n többször olvashattak: a december 21-ével kapcsolatos világvége-jóslatok a maja naptár félreértelmezésén alapulnak.

Carlson szerint ha egy régi maja most itt lenne velünk, biztosan nagyon izgulna a közelgő dátum miatt, mivel nagyon fontosnak tartaná. Ám nem a világvégét várná, hanem valószínűleg a világot megteremtő maja istenek visszatértét, akik hite szerint "megújítanák" a világot. Nem ismertek azonban olyan maja próféciák, hogy ez egyben a világ végét is jelentené.

A maja civilizáció Közép-Amerika mai őserdeinek helyén virágzott, és Kr. u. 800 körül érte el csúcspontját, hatalmas városokat, templomokat és piramisokat építve. Naptárjuk egészen különleges volt, és hatalmas időtávlatokat ölelt fel. "Ez a legösszetettebb naptárrendszer, amelyet valaha ember alkotott" - mondja Carlson.

A maja naptárat egy autó kilométerszámlálójához hasonlíthatjuk annyiban, hogy egy maximális érték után átfordul, és újra beáll a kezdeti értékre. A maja vallás szerint a világ teremtése 5125 évvel ezelőtt történt: a mi naptárunk szerint Kr.e. 3114-ben, méghozzá augusztus 11-én. A maja naptár azonban akkor ezt mutatta volna: 13.0.0.0.0.

2012. december 21-én pedig ugyanezt fogja mutatni: megint 13.0.0.0.0-t. A maja naptár szerint a kezdetektől az "átfordulásig" 13 úgynevezett baktun telt el (egy baktun egy 144 ezer napos időegység). Ez tehát a világvége-jóslatok táptalaja.

A NASA december 22-ei összefoglalója megemlíti még, hogy jelenleg:

- nem fenyegeti ismert kisbolygó vagy üstökös a Földet
- nem közeledik a Föld felé semmilyen bolygó (ha egy ilyen mostanában szeretne ideérni, már az egyik legfényesebb objektum lenne az égen)
- nem kell félni a Naptól sem - bár közeledünk az aktuális napfoltmaximumhoz, a Nap nem fogja elpusztítani a Földet, ahogyan nem tette ezt az elmúlt 4,6 milliárd évben sem.
Forrás: Origo

Szóljon hozzá...


Programajánló

2020. augusztus
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat