Egerszeginfo logo

Hírek

2014.10.26

Hogy a polgár értsen bennünket...


Az Európai Tanács Miniszteri Bizottságának 2003-as döntése alapján október 25. napját a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napjának nyilvánították. A kezdeményezés célja, hogy az igazságszolgáltatás intézménye ”közelebb kerüljön” az állampolgárokhoz, s ennek során a polgárok megismerjék, megértsék a jogaikat, a bírósági rendszer, illetve a polgári igazságszolgáltatás tényleges működését. Fontos, hogy felismerjék: a bíróságok nemcsak büntetéseket szabnak ki, hanem olyan szolgáltatásokat nyújtanak, amelyek elősegítik ügyeik intézését.  Megyénk tekintetében - részben zalai munkásságuk miatt - történelmileg három nevet fontos megemlíteni: dr. Hutás Józsefét, dr. Degré Miklósét és dr. Degré Alajosét.

Twitter
Bár maga a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja nem régóta létezik, a polgári igazságszolgáltatás történetileg messzire vezethető vissza, s a mai jogrend mellett a történelmi vonatkozás is felettébb érdekes. Megyénk tekintetében - részben zalai munkásságuk miatt - történelmileg három nevet fontos megemlíteni: dr. Hutás Józsefét, dr. Degré Miklósét és dr. Degré Alajosét.

Az 1869-ben Magyaróvárott született Hutás Józsefet 1897-ben nevezték ki a Zalaegerszegi Királyi Törvényszék albírájává. Innen 1902-ben Alsólendvára került. 1907-ben áthelyezték a Soproni Királyi Törvényszékhez, majd 8 év győri bíráskodás után 1921-től a Kúria bírája, 1930-tól tanácselnöke, 1937. október 31. napjával pedig a másodelnöke lett. Mint másodelnök a Kúria I. polgári tanácsának elnöke, és így az igazságszolgáltatás polgári ágazatnak legmagasabb rangú bírája volt.

 Dr. Degré Miklós - akinek apja, Degré Alajos ügyvéd, író a márciusi ifjak egyike volt, fia (szintén Alajos) pedig a Zalaegerszegen született jogtörténész - 1906-1911 között a Zalaegerszegi Királyi Törvényszék elnöke volt. 1915 és 1921 között a budapesti ítélőtábla tanácselnöke, 1921-től alelnöke, 1926-tól pedig elnöke az ítélőtáblának. 1927-től a politikai életben is részt vállalt: tagja volt a felsőháznak, s a mentelmi bizottság elnöki tisztségét töltötte be. A harmadik név dr. Degré Alajosé, aki a Zalaegerszegi Törvényszék jogi könyvtárának névadója is. A jogtörténész törvényszéki bíró, illetve táblabíró 1909 májusában született. 1960-tól, tizenhárom éven át a Zala Megyei Levéltár igazgatója volt, majd nyugdíjazásáig főlevéltáros. 1949 februárja és 1950 decembere között - politikai okokból való eltávolításáig - a Pécsi Ítélőtábla polgári ügyszakos bírájaként tárgyalt.

Ha a polgári igazságszolgáltatás Zalához kötődő jeles bíráiról beszélünk, említsük meg a Kúria jelenlegi elnökét, dr. Darák Pétert, aki szintén Zalaegerszegen kezdte bírói pályafutását. A Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja kapcsán októberben Európa-szerte rendezvényeket, nyílt napokat szerveznek a bíróságokon. A Zalaegerszegi Törvényszék az elmúlt hetekben többször is fogadott látogatókat a bíróság épületében, s - előzetes egyeztetés alapján - továbbra is várja látogatóit a „Nyitott bíróságok” program keretében.

A Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napjának alapvető célja, hogy közelebb hozza a bíróságot az állampolgárokhoz, Mi ezúttal az állampolgárok ”otthonába visszük” be a jogot: az Egerszegi7Nap című újsággal együttműködve a lap hasábjain ide kapcsolódóan egy nyereményjátékot indítunk, s a helyes megfejtők között a törvényszék által felajánlott könyvnyereményt sorsolja ki a lap. Megemlítendő a bírósági nyitottság apropóján az is, hogy a Zalaegerszegi Törvényszék hónapok jelen van a Facebook-on. A bíróság közösségi oldalán ítéletekről, a bíróság munkájáról, az állampolgárokat érintő kérdésekről, változásokról, érdekességekről lehet olvasni.
Október 31-i határidővel lehet jelentkezni az Országos Bírósági Hivatal által kiírt bírósági fotópályázatra is, melyre – a bírósági épületeket, pillanatokat megörökítendő - amatőr fotósok jelentkezését várják. Erről részletesebben a közösségi oldalon, s a bíróság honlapján (http://zalaegerszegitorvenyszek.birosag.hu/) is található információ.

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. május
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat