Egerszeginfo logo

Hírek

2014.09.29

Védekezzünk a szén-monoxid-mérgezés ellen!


Hideg, fűtésszezon, szén-monoxid-mérgezés. Ez a veszélyes körforgás minden évben ismétlődik, hiába hívják fel a szakemberek évről évre a figyelmet a kémények és fűtőberendezések ellenőrzésére. A megelőzés mellett jó, ha tudjuk azt is, hogy szén-monoxid-mérgezés esetén a leghatékonyabb segítség az oxigén. Városunkban sok társasházi tulajdonos várja az újabb gyűjtőkéményes (termofor) pályázat kiírását, hogy mielőbb megszüntethessék az egyik veszélyforrást.
Twitter
Bár még csak szeptember vége van, máris számos szén-monoxid-mérgezés történt hazánkban. A korán jött hideg miatt sokan ellenőrzés nélkül bekapcsolták fűtőberendezéseket. Pedig a szakszerű ellenőrzésén és a megbízható szén-monoxid-jelző készüléken akár az életünk is múlhat.

Évente átlagosan 500-1000 ember kerül kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanújával, és nagyjából 30-an bele is halnak a mérgezésbe. Sokan pedig anélkül élnek át kisebb mérgezéseket, hogy ennek tudatában lennének – a kis koncentrátumú gáz ugyanis „csak” állandó fejfájást, asztmát okoz, amit másnak tulajdonítanak az elszenvedők.

 „A szén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen gáz, így gyakorlatilag észrevehetetlen. Ezért sokszor már csak akkor gyanakodnak jelenlétére, amikor baj van. Nagyon fontos, hogy ha fejfájás, szédülés, hányinger lép fel, vegyük komolyan a mérgezés lehetőségét, nyissuk ki az ablakokat, menjünk friss levegőre! Ha félvállról vesszük a jeleket, súlyosabb fázisba is léphet a mérgezés, hányáshoz, epilepsziához hasonló görcsrohamokhoz, szívritmuszavarhoz vezethet. Ekkor már lehet, hogy nem tudunk segítséget kérni, légzésünk megbénulhat, eszméletvesztés is felléphet, legrosszabb esetben pedig beáll a halál.

A szén-monoxid koncentráció mérés alapja a ppm (parts per million) mértékegység. A határérték 50 ppm, tehát amikor a levegő 0,005 százaléka tartalmaz szén-monoxidot. Az ennél magasabb koncentráció már veszélyt jelent, ha pedig eléri az 1%-os koncentrációt, pár percen belül halált okoz. Ekkor már se menekülésre, se segítséghívásra nincs lehetőség.

„A szén-monoxid a vörösvértest oxigént szállító részéhez, a hemoglobinhoz kötődik. Sajnos a szén-monoxidnak 200-300-szor nagyobb a kötődése a hemoglobinhoz, mint az oxigénnek, így már alacsony koncentrációban is ki tudja szorítani az éltető gázt. Ennek következtében az oxigén nem jut el a tüdőből a szövetekhez, aminek
legnagyobb kárát az agy és a szív látja.

Mérgezés esetén egyetlen segítség van: nagy koncentrációban oxigént juttatni a szervezetbe.

A mérgezés megelőzésének első lépése lehet a szénmonoxid ellenőrző készülék beszerzése. Elsősorban azonban a kiváltó okok feltárása és megszüntetése lehet a cél.

Miért kell a kéményt felújítani?

Az egycsatornás gyűjtőkéményeknek sem a kivitelezési technológiája, sem a gáztömörsége, sem a méretezése nem volt megfelelő, melyen tovább rontott a használat során jelentkező savas kémhatás okozta korrózió, továbbá azért, mert a legkisebb lakásfelújítás során is (pld. nyílászárók cseréje) megváltoznak az áramlási viszonyok.
A legnagyobb gondot a füstgáz (szénmonoxid) visszaáramlása okozza, ami sajnos több, néha halálos baleset okozója.
A 2010. december 1. óta hatályos MSZ845:2010-es szabvány szerint „… meglévő egycsatornás, nyitott égésterű tüzelőberendezés égéstermékének elvezetésére szolgáló gyűjtő jellegű égéstermék-elvezető berendezés felújítása esetén a gyűjtő jelleget fenntartani - a gáztömörtelenséget megszüntető bélelés után - csak mesterséges szívás biztosításával szabad…” mely pld. Furanflex technológiával történő tömítéssel, és a kémény tetejére telepített a huzatfokozó ventillátorral oldható meg.

Miért  javasolt inkább a  kémény kiváltása?  

Költséghatékonyabb (nem kell ventillátort telepíteni, üzemeltetni, javítani), és korszerűbb megoldás a gyűjtőkémény egyedi kéményekké történő átalakítása, mely során a termofor gyűjtőkémény kibontásra kerül, és helyén lakásonkénti egyedi nemesacél-lemez kémények készülnek. Lehetőség van arra is, hogy minimális többletköltségért (a lakás elhelyezkedéstől függően 7-20 eFt/lakás) gravitációs kémény helyett túlnyomásos kémények kerüljenek beépítésre, melyekbe később - a készülékek az égéshez szükséges levegőjének külső térből biztosítása után - zárt égésterű (pld. melegvízfűtési rendszert ellátó kondenzációs kazán/boyler) berendezés is ráköthető legyen.
Megjegyezzük, hogy a homlokzati égéstermék elvezetését csak nyílások nélküli, pld. tűzfalakon engedélyezik 2009.-től.

Meddig tart, és mivel jár a kémények kiváltása?  

A kivitelező felkészültségétől függően 2-4 nap alatt kész van a lakáson belüli munka, melyet követően általában a lakók feladata a bontási oldaltól függően (általában előtér, vagy Wc, vagy fürdő) kb. 50 cm széles sávban a fal festése vagy tapétázása, ill. csempézés helyreállítása.

Előzzük meg a baleseteket, tegyünk az életünk megóvásáért fontos lépéseket!

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. július
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat