Egerszeginfo logo

Hírek

2014.08.22

Egyes gyári CD-k korai halála


Mostanáig úgy tűnt, a gyári CD lemezek akár évszázadokig működnek, ám vannak példányok, amelyek már 25 év alatt olvashatatlanná válhatnak. Az amerikai Nemzeti Közszolgálati Rádió (NPR) munkatársa Dohnányi Ernő Op. 11, 4 rapszódiájának CD-felvételét próbálta hallgatni a washingtoni Kongresszusi Könyvtárban, de az először recsegett, mint egy bakelitlemez, majd le is állt a lejátszás.
Twitter
Mindenki megbízhatónak hitte a CD-t

A kompakt diszkek elterjedésekor a kilencvenes években múzeumok, levéltárak és különböző intézmények kezdték erre a megbízhatónak hitt háttértárolóra archiválni anyagaikat. Az Egyesült Államok 1990-ben a teljes ingatlan-nyilvántartását is CD-re digitalizálta. Ekkor úgy hitték, így akár évszázadokig biztonságban tudhatják az adataikat. A Kongresszusi Könyvtárban folytatott kutatások viszont nem erről árulkodnak, egyre nagyobb az aggodalom, hogy a lemezek tönkremennek, az adatok pedig elvesznek.
 
A CD-k ugyanis folyamatosan roncsolódnak - ezt állapította meg a könyvtár pincéjében végzett kutatás, ahol borhűtőkhöz hasonló berendezésekkel próbálják felgyorsítani a CD-k tönkretételét. A szabályozható mikroklíma segít, hogy pontosabb képet kaphassanak arról, hogy mi lesz a lemezekkel évtizedek múlva. "A relatív páratartalom és a hőmérséklet emelkedésével nő a kémiai reakciók sebessége" - magyarázta a kutatás vezetője, Fenella France. A nem kívánt reakciókban pedig a lemezek átalakulhatnak, olvashatatlanná válhatnak. A kutatók igyekeznek megtalálni, hogy milyen körülmények szükségesek a roncsolódás lassításához.

Nem egyformák a CD-k

Michelle Youket archiválási szakértő szerint a legnagyobb probléma az, hogy a CD lemezeknél nincs bevett standard, nagyon különböznek. Más gyártók más technológiákat használnak, így követhetetlen, hogy melyik meddig bírja. A roncsolódási folyamat egyik válfaja az úgynevezett "CD-rothadás", amikor a lemez külső védőrétege elkorhad, szabadon hagyva az ezüstöt. E nélkül a réteg nélkül az ezüst is roncsolódik, a lemez először hibás, majd olvashatatlan lesz. "Megváltozik a lemez anyagszerkezete, ezért hallani a recsegést" - teszi hozzá Youket.

Ez a fajta roncsolódás kifejezetten egy típusú lemezre volt jellemző, amelyet Blackburnben, Nagy-Britanniában gyártottak 1988 és 1993 között. Youket szerint a standardok hiánya, a változatosság és kiszámíthatatlanság a legnagyobb probléma. Hogy mennyi a CD-k átlagos élettartama? "Nincs átlagos élettartamuk, mivel nincs átlagos CD" - válaszolja.

Teljesen új archiválási módszer kiépítése egyelőre bonyolult és költséges lenne, de van néhány módszer, amely segíthet a lemezek élettartamának kitolásában addig, amíg megérkezik a megmentést jelentő új adattárolási forma. A lemezek valóban évszázadokig is élhetnek, de csak ha kellően figyelünk rájuk. France szerint a legrosszabb, amit tehetünk, az, ha az autóban hagyjuk őket egy forró nyári napon, de az sem segít, ha túl sokszor forognak a lejátszóban - a legtöbbet hallgatott, kedvenc lemezeink fognak a leghamarabb elhalálozni.
Forrás: Origo

Szóljon hozzá...


Programajánló

2020. október
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat