Egerszeginfo logo

Hírek

2012.12.07

Fejlesztette magyar térképét a Google


A közelmúltban Zalaegerszegen is lehetett találkozni a Google autóival. A begyűjtött adatokkal és külső térképgyártóktól vásárolt új adatbázisokkal tökéletesítette webes térképének magyarországi részét a Google.

Twitter

A keresőcég autói tavaly karácsonytól idén tavaszig járták Magyarország útjait, hogy adatokat gyűjtsenek az internetes térkép tökéletesítéséhez. Az adatgyűjtés melléktermékének tekinthetők a Street View-panorámaképek, ezek várható hazai elérhetőségéről egyelőre nincs információ. A vállalat a saját maga által gyűjtött adatbázisok mellett külső forrásokból  származó információkkal is bővítette a Google Maps magyarországi részét. A fővároson kívül például a Balaton-felvidéki Nemzeti Park korábban hiányzó útjai és ösvényei is elérhetővé váltak az internetes térképen. Magyarország esetében most először végezte el a térkép magas szintű tökéletesítését a keresőcég, erre korábban harminc külföldi országban volt csak példa.

Sávot és táblákat figyeltek a kamerás autók

A keresőcég autói folyamatosan járták Magyarország útjait, és többek közt a közlekedési táblák és a sávok kialakítását is rögzítették. Ezek elemzésével fel lehet vinni a térképre például azt, hogy egy adott kereszteződésből milyen irányokba lehet kanyarodni, hol vannak esetleg buszsávok vagy kerékpárutak. Ezek az információk nem minden térképi adatbázisban szerepelnek, illetve bizonyos esetekben nem helyesek, a begyűjtött képek elemzésével azonban gyorsan korrigálni lehet a hibákat.

Bár a Google magyar térképe még nem képes biciklis útvonal-navigációra, a cég közleménye szerint ennek a szolgáltatásnak a beindulására sem kell már sokat várni. A kamerával emellett az utcaneveket és házszámokat is tökéletesíteni tudja a Google, de naprakészebb és bővebb információkkal szolgálhat a turisták számára érdekes üzletekről és szolgáltatásokról is. Pontosabbá vált továbbá a parkok, tavak, folyók körvonalai, és az ösvények, sétautak futása is. Ennél praktikusabb újítás, hogy pontosabbá válik a házszámok térképi megjelenítése is, így a Google ingyenes mobilnavigációs szolgáltatásának pontossága is javul.

Megtanulja a kamera a magyar közlekedési táblákat

Michael Weiss-Malik, a Google egyik fejlesztési vezetője - aki néhány évvel korábban a Street View-n kérte meg barátnője kezét - videointerjúban magyarázta el az [origo]-nak, hogyan végzi a társaság a globális térkép tökéletesítését. Weiss-Maliktól megtudtuk, hogy a cég kamerás autóit kezdetben kizárólag a Street View-panorámák készítésére használták, a térképek javítását lehetővé tevő adatgyűjtésre csak később kezdték használni a képi nyersanyagot. A Google 2008-ban indította el térképjavító programját: korábban a külső térképbeszállítóknak jelezték a hibákat, de azok túlságosan lassan orvosolták őket. Általában előbb a Street View-fotózást szokták elindítani egy-egy országban, és csak ez után tökéletesítik a térképeket, de Magyarországon a panorámaképes szolgáltatás beindítására az előző adatvédelmi biztos aggályai miatt még nem került sor.

Ezért döntött úgy a cég, hogy a külső partnerek mellett saját kezébe veszi a térképi adatok tökéletesítését. A 2008-ban útjára indított program keretében nemcsak a kamerás autók fotóit, hanem műholdképeket is elemeznek, illetve bővebb térképadatbázisokat is vásárolnak külső beszállítóktól.  A hazai kórházak és egyetemi kampuszok belső sétányainak elhelyezkedését például légi fotók elemzésével vitték fel a magyar térképre.

A térképek tökéletesítését azonban napjainkban még nem lehet kizárólag az automatikára bízni, a cég saját belső, Atlas nevű térképészeti rendszerébe kerülő adatok komoly emberi feldolgozáson is átesnek. Ugyanakkor az operátorok munkáját  jelentősen megkönnyítik a rendszer automatikusan tanuló algoritmusai. Ezeknek például meg lehet tanítani minden ország saját közlekedési tábláit, így az új terepen sem okoz fennakadás például a sebességkorlátozások felismerése.

Érdemes jelezni a térképhibákat

A Google Maps több száz fős operátorcsapata a felhasználóktól napi szinten világszerte tízezres nagyságrendben beérkező hibajelentéseket vizsgálja ki. Ha valaki hibát talál a térképen, a bal alsó sarokban lévő "Hibajelentés" linken jelezheti a Google-nak: ha a hiba valós voltát hamar sikerül ellenőrizni - ebben sokszor komoly segítséget nyújt a Street View képadatbázisa-, a változtatás sokszor néhány perc, pár óra alatt fel tud kerülni. Ilyen gyors reakcióidőt egyetlen térképszolgáltató sem képes biztosítani.

A Google térképszakértője azonban hangsúlyozta, hogy továbbra sem akarnak - és nem is tudnak - elszakadni a külső beszállítóktól. Újításuk abban rejlik, hogy összefésülik a saját és a külsős térképek adatait, aminek eredménye pontosabb térkép lesz. Weiss-Malik elmagyarázta, hogy a Google-nál minden országnak van egy térképfelelőse, aki kijelöli a kiemelt fontosságú, tehát sűrű frissítést igénylő utcákat és utakat. Amikor arról kérdeztük, hogy mit fognak tapasztalni a magyar felhasználók az új térképen, a szakember úgy válaszolt, hogy "Mi a Google vagyunk, nemcsak néhány kórház épületeit akarjuk megjeleníteni, hanem mindegyikét".

Jelentős hibát talált az új Google Mapsen? Felfedezte egy régió jelentős javítását? A Google térképének megújulása kapcsán arra kérjük olvasóinkat, osszák meg velünk tapasztalataikat kommentben vagy a techbazis@origo.hu címre küldött levélben! Köszönjük.

Forrás: Origo

Szóljon hozzá...


Programajánló

2020. október
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat