Egerszeginfo logo

Hírek

2014.05.17

Zalaegerszeg díszpolgára lett Papp Lajos professzor


Papp Lajos szívsebész professzor kapta idén a város díszpolgári címét, Ódry Lajos katonazenekari karnagy és Budaházi Tibor festőművész pedig a Pro Urbe díjat. Az ünnepi közgyűlésen Gyutai Csaba polgármester úgy fogalmazott: 2014 a legek éve Zalaegerszegen.

Twitter
A város díszpolgárának idén Papp Lajos szívsebész professzort választotta a közgyűlés, aki alapítója volt a szívsebészeti centrumnak.

Élete és munkássága a Wikipedián:

Papp Lajos (Aranyosgadány, 1948. március 21. Széchenyi-díjas szívsebész, a Pécsi Tudományegyetem nyugalmazott tanára, valamint PTE ÁOK Szívgyógyászati Klinika korábbi igazgatója.

Élete

1951-ben, hároméves korában családjával együtt kitelepítették a szülőfalujából. Csurgón, Alsóleperden, Mágocson élt egészen 1957-ig, amikor visszakerült az ősi házba. 1966-ban a Mecseki Ércbányákban föld alatti csillésként dolgozott, következő évben műtőssegéd lett. A pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, majd 1973-ban diplomázott a Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán.

1973 és 1975 között a Pécs Városi Kórház sebészet-traumatológia orvosgyakornoka,[1] 1975 és 1977 között a Pécsi Orvostudományi Egyetem Anaesthesiológiai és Intenzív Therápiás Klinikán volt gyakornok. 1977 és 1991 között a SOTE Ér- és Szívsebészeti Klinikán egyetemi tanársegéd, majd adjunktus.

1989-ben megkapta az Orvostudományok Doktora címet. Ezt követően 1994 augusztusáig a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem Szív- és Érsebészeti Klinika igazgatója, egyetemi tanár. A Zala Megyei Kórház szívsebészeti osztály osztályvezető főorvosa lett, és ő vezette a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem Szívsebészeti Tanszékét is. 1997-től a POTE és Irgalmasrend II. Sebészeti Klinika – Szívcentrum igazgatója, a POTE Szívsebészeti Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára. 1999 augusztusától a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szívgyógyászati Klinika igazgatója. 2008 augusztusában nyugdíjazását kérte, azonban még mielőtt erre sor került volna, a Pécsi Tudományegyetem rektora felfüggesztette hivatalából és az intézmény vezetésével Dr. Szabados Sándor egyetemi docenst bízta meg, aki azóta is egyetemi tanárként (professzorként) a klinika igazgatója.

1997. október 23-án Pongrátz Gergely kérésére a forradalom negyvenedik évfordulóján ünnepi beszédet mondott a Corvin közben. 2007 augusztusában Zétényi Zsolttal megalapította a Kárpát-haza Nemzetőrséget.

Díjak, elismerések

    2001 Széchenyi-díj
    2003 Magyar Örökség díj
    2006 Prima Primissima közönségdíj
    2006 Prima díj
    2006 Kaposvár Díszpolgára
    2008 Pro Cultura díj
    2008 PRO PATRIA, NON NOBIS DOMINE! (A hazáért, nem magunkért Uram!) feliratú aranygyűrűvel
    2011 Budapest díszpolgára
    2011 A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal
    Budapest V. kerületének díszpolgára

Magánélete

Nős, két gyermeke van. Bátyja, Papp László akadémikus. Öccse, Papp Gábor, traumatológus, általános sebész és ortopéd szakorvos.Pro Urbe díjat vett át Gyutai Csaba polgármestertől Ódry Lajos nyugállományú őrnagy, katonazenekari karnagy, a Zalaegerszeg Induló szerzője. Ő saját versével köszönte meg az elismerést.

Pro Urbe díjjal ismerték el Budaházi Tibor festőművész munkásságát is.

Az ünnepi közgyűlésen Tóth Ágnes és Horváth Gábor a Polgármesteri Hivatal két munkatársa címzetes vezető főtanácsosi, illetve címzetes főtanácsosi címet kapott Dr. Kovács Gábor jegyzőtől.

Idén várostörténeti jelentőségű munkálatok kezdődnek, emelte ki a polgármester, amely annak köszönhető, hogy tavaly minden városlakóra 100 ezer forintnyi pályázati forrás és állami támogatás érkezett Zalaegerszegre. Ez azt is jelenti, hogy lakosságszám arányosan a legtöbb uniós támogatást a zalai megyeszékhely nyerte el a nyugat-dunántúli megyei jogú városok közül.


Fotó: Seres Péter
Forrás: Városi portál

Szóljon hozzá...


Programajánló

2021. január
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat